Stari Grad a legrégebbi és leginkább városias település Hvar szigetén. A történelmi nevezetességeivel, a gyönyörű óvárosával, szép strandjaival, és közvetlen kompjáratával Splitfelé , Stari Grad a fő turista célállomás a szigeten, Hvar városa mellett. Mehetnék egy lépéssel tovább is, és azt mondhatnám, hogy Stari Grad egész évben nagyszerű hely. Ha Horvátországban szeretne élni, fontolja meg, hogy házat vásároljon ezen a mediterrán lélekkel megtöltött szép helyen.

A Riva Stari Gradban
A Riva Stari Gradban

Hogyan jutunk Stari Gradba

A Stari Gradba történő eljutás legegyszerűbb módja (és általában Hvar szigetére) a kompjárat Splitből. Az út megközelítőleg két óra.
Ennek alternatívája a gyors komp (katamarán járat) Splitből vagy Makarskából Hvar városáig, aztán onnan busszal Stari Gradba.

Kora reggeli hangulat Stari Gradban
Kora reggeli hangulat Stari Gradban

Stari Grad története Krisztus előtt 385-re nyúlik vissza, amikor a görögök megalapították kolóniájukat Hvar szigetén. Ezt Pharosnak nevezték el. Néhány száz évvel később a rómaiak vették át a hely ellenőrzését. Sajnos ebből az időből nincs megőrzött emlékmű.

A Nyugat-római Birodalom összeomlását követően, Hvar barbár támadásoknak volt kitéve, a korábbi birodalomban lévő helyekhez hasonlóan. Néhány száz évvel később szlávok érkeztek Stari Gradba. Mivel keresztények voltak, megépültek az első templomok, melyek közül sok még ma is áll.

Más dalmáciai városokhoz hasonlóan, Stari Grad is velencei uralom alatt állt a középkorban, egészen a Velencei Köztársaság feloszlásáig, és Napóleon hódításáig a 19. század kezdetén.
Napóleon bukását követően az uralmat a Habsburg (osztrák) Monarchia vette át, amely a 20. század kezdetéig gyakorolt uralmat a horvát tengerpart fölött.

Stari Grad utcái és tere
Stari Grad utcái és tere

Ahogy már korábban említettük, a görög és a római korból nincsenek romok. A legtöbb megőrzött emlékmű a középkorból és későbbi időkből származik.

Amikor a kompkikötőből a város felé haladunk, akkor az első érdekes hely a Sime Ljubic Mauzóleum és Kastély, amit a híres 19. századi Stari Gradból származó régészről neveztek el. A mauzóleum jelenleg átépítés alatt van, a kastélyt pedig szép hotellé alakították át. A városi kormányzat épülete is látható a közelben, amelyet az osztrák monarchia épített, szintén a 19. században.

A városi kormányzat épülete
A városi kormányzat épülete

Ha tovább haladunk a város felé, a gyönyörű téren egy erőd (vagy inkább kastély) válik láthatóvá, a Tvrdalj, melyet Petar Hektorovic, Hvar leghíresebb reneszánsz építésze, irodalmára és gondolkodója épített. Hektorovic úgy mondta, hogy Tvrdaljt "magának és a barátainak" építette. Ez egy különleges építészeti alkotás, amire nyugodtan mondhatjuk, hogy önmaga is egy kis város.
A Tvrdalj melletti tér remek hely egy kávéra.

A fő tér Stari Gradban
A fő tér Stari Gradban
A régi kastély Tvrdalj
A régi kastély Tvrdalj

Tovább sétálva élvezni fogja a hely mediterrán hangulatát. Nagyszerű dolog, hogy nincsenek nagy jachtok és vitorlások a vízparton, amelyek elronthatnák a meghitt mediterrán élményt, és így élvezhető a hely szelleme.

A gyönyörű Stari Grad
A gyönyörű Stari Grad

Stari Gradban a megőrzött műemlékek zöme a középkorból és későbbi időszakokból származó templom. A Szent István templom, amely egyben plébániatemplom is, a 16. század művészetének legkiemelkedőbb remekműve.

A Szent István templom Stari Gradban
A Szent István templom Stari Gradban

A mai domonkos kolostor a 19. század végére datálódik. Sajnos a mai épület nem olyan jó, mint a régi volt, amely elpusztult. A kolostor maga védelmi erősítést kapott, ami érdekes jelenség, és más tengerparti helyeken is látható, mint Jelsa és Vrboska. A törökök elleni védekezés szükségessége miatt a helyiek a templomokat megerősítették.

A domonkos kolostor erőd
A domonkos kolostor erőd

A Szent Rókus és a Szent Miklós templom is megmaradt. Vessen egy pillantást ezekre a szép barokk épületekre.

A Szent Miklós templom
A Szent Miklós templom

A tengerpart mellett sétálva látható a Szent Jeromos templom, amely a tenger mellett elhelyezkedő kora középkori templom. A templomot az utazóknak és a hajósoknak szentelték. A templom fölött latin felirat áll: „Békülj meg Istennel és felebarátoddal, mielőtt belépsz a templomba.”

A Szent Jeromos templom
A Szent Jeromos templom

Stari Grad tengerpartja sziklás és kavicsos strandokból áll. Ha meghittebb élményt szeretne, válassza a sziklásat. Egy különösen szép Stari Grad és a kompkikötő között helyezkedik el.
Ha városiasabb strandot szeretne, akkor válassza a Stari Gradnak nevezett strandot, amely a város északi részén terül el.

Kis strand az óvároshoz közel
Kis strand az óvároshoz közel

A legjobbra értékelt magán-szálláslehetőségek az Apartments Nives és a Madrugada Apartments.
Az egyéb lehetőségek a lenti térképen láthatók, melyet partnerünk a booking.com biztosított.


Zvonimr Peran     2020-12-04

Élvezem Horvátországot, a gyönyörű országot érdekes helyekkel, történelemmel, kultúrával és emberekkel. Szeretném, ha Ön is élvezné.
Vegye fel velem a kapcsolatot az info@croatia-tourism.com e-mail címen, vagy az alábbi űrlap segítségével.

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Segítünk a legjobbat megtapasztalni Stari Grad Hvar.