Omis egy kis aranyos horvát turista célpont, amely 20 kilométerre délre található Splittől. 2019. június 3-án látogattam oda.

Hogyan érkeztem meg Omisba

Omisba autóval mentem Splitből. A horvát D8-as úton haladtam. Az út kényelmes volt, és fél óráig tartott, míg megérkeztem Omisba. Vezetés közben élveztem a tengerpart gyönyörű látványát. Kísértésbe eshet, hogy megálljon néhányszor, hogy élvezze a kilátást (és szelfizzen). Az egyetlen probléma, hogy az út forgalma a nyári szezonban igen nagy lehet.

Az autómat egy nagy parkolóban hagytam, melynek ára 5 kuna óránként.
Omistól néhány kilométerre délre más érdekes célállomások is vannak, olyanok mint Brela, Baska Voda és Makarska.
A legközelebbi repülőtér, a spliti repülőtér, amely Omistól 60 kilométerre északra helyezkedik el.

Omis napnyugta
Omis napnyugta

Az első érdekes látnivaló, amit észrevettem, az a Peovica erőd volt. A város felső részén helyezkedik el. Nagyjából 15 percet vett igénybe, hogy megmásszam az erődöt. Erősen ajánlom, hogy ne viseljen papucsot a mászás közben, mert a lépcső meredek.
Az erőd tetején élveztem Omis panorámás kilátását.

A Peovica erőd megmászása
A Peovica erőd megmászása

Látogatásom következő lépése az óvárosi séta volt. Omis számos érdekes épülettel bír a reneszánsz és a barokk korból. Tetszett az úgynevezett Szerencsés ember háza, amely egy kétszintes reneszánsz ház, bejáratánál latin felirattal: "Köszönöm Neked Uram, hogy ezen a világon éltem".

Egy másik vonzó épület, amelyet észrevettem, a Szent Mihály templom volt, egy gótikus épület, gyönyörű bejárattal.

Ami Omisban tetszett, az az érzés, hogy egy városias, mégis meghitt kis helyen vagyok. Omisra mindkettő jellemző.

Felirat a szerencsés ember házán
Felirat a szerencsés ember házán
Szent Mihály temploma
Szent Mihály temploma
Omis címere
Omis címere

Omisban a leghíresebb esemény a hagyományos dalmát zene ("Klapa") fesztiválja, amelyet minden évben júliusban rendeznek. A műfaj legjobb dalmát zenészei gyűlnek össze itt.

A következő nagy esemény a Kalózcsata éjszakája, amelyet minden évben augusztusban tartanak. Ez a fajta megnyilvánulás feltárja a dalmát helyek szellemét és kultúráját.

Aranyos helyek Omisban
Aranyos helyek Omisban

Ha Ön kalandos típus, akkor Omis a tökéletes hely az Ön számára. Az Omison át halad a Cetina folyó, a folyó ideális olyan kalandokra, mint a rafting és a kajakozás. Néhány típus közül választhat, attól függően, hogy a kaland során mennyi adrenalint szeretne.

Ha szereti a túrázást vagy a hegyi kerékpározást, Omis ismét csak Önnek való hely. Omis fölött három hegy magasodik: a Mosor, az omisi Dinári és Biokovo. Különböző hosszúságú és nehézségi fokú pályákat találhat, az amatőr szinttől a profiig.
Érdemes megemlíteni a szörfözést is, mert ez a sport a szeles idő miatt népszerű Omisban.

A Cetina folyó kanyonja
A Cetina folyó kanyonja

Omis nagy kavicsos városi stranddal rendelkezik, amely autóval közelíthető meg. Ha meghittebb helyre vágyik,akkor egy kis sétát kell tennie délre vagy északra. Könnyen talál helyet magának. Egy másik lehetőség egy strand keresése a közeli helyeken, mint például Jesenice vagy Dugi Rat.

Omis városi strand
Omis városi strand

Látogatásom befejezése után elmondhatom, hogy Omis nagyon érdekes turisztikai célpont, mondhatnám, hogy egy figyelmen kívül hagyott hely. Érdekes eseményeket, kalandos sportokat, kulturális látnivalókat és szép strandokat tudhat magáénak. Ez egyben városias, mégis csendes és meghitt hely. Ha azt tervezi, hogy ellátogat Horvátországba, akkor ajánlom, hogy fontolja meg, hogy Omisban száll meg, vagy legalább tegyen egynapos túrát oda.

Ezenkívül, Omis számos népszerű horvát turisztikai célpont közelében található. Split és Makarska autóval kevesebb mint egy óra a távolság. Dubrovnik csak 3,5 órányira van Omistól.


Zvonimr Peran     2020-12-04

Élvezem Horvátországot, a gyönyörű országot érdekes helyekkel, történelemmel, kultúrával és emberekkel. Szeretném, ha Ön is élvezné.
Vegye fel velem a kapcsolatot az info@croatia-tourism.com e-mail címen, vagy az alábbi űrlap segítségével.

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Segítünk a legjobbat megtapasztalni Omis.