Ha létezik egy dolog, amelyről Sibenik a leghíresebb, akkor azok az erődei.
Šibenik olyan helyre épült, ahol a háborús és védelmi okok mindennél fontosabbak voltak. Ezért rendelkezik Šibenik az egyik legérdekesebb erődítményrendszerrel a horvát turizmusban (egymás mellett Dubrovnik erődítményei).

Négy erőd van a városban:

A Szent Miklós erőd
A Szent Miklós erőd

A Szent János erőd

A Szent János erőd a 17. században épült. A város többi erődjével együtt, a török invázió elleni védekezésben volt fontos.
Innen panorámás kilátás nyílik Sibenikre. A látogatók azonban jelenleg nem léphetnek be az erőd belsejébe, csak kívülről fedezhetik fel. Jelenleg rekonstrukció van folyamatban, amelyet 2021 végére fejeznek be.
Ennek ellenére javasoljuk, hogy látogassa meg, különösen, ha valahol a közelben tartózkodik.
Az erőd meglátogatása ingyenes.

A Szent János erőd
A Szent János erőd

A Szent Miklós erőd a Szent Antal-csatorna végénél helyezkedik el. A 16. században épült, a török invázió elleni védekezés céljából.
A közelmúltban az UNESCO védett tulajdonának része lett, mint a a 16. és a 17. század közötti velencei védelmi művek része.
Jelenleg nincs szárazföldi vagy tengeri bejárat az erődhöz, mivel felújítás alatt áll.
Ha valahol a Szent Antal csatorna környékén jár, nézze meg ezt a gyönyörű épületet.
2019 közepétől hajójárat fog indulni az erődhöz a Rivától, Sibenikből. A látogatóknak jegyet kell vásárolniuk, melynek ára 130 kuna (felnőtt jegy).

A Szent Miklós erőd2
A Szent Miklós erőd2

A Barone egy gyönyörű erőd, amely Subicevacon épült a 17. században. 2016-ban teljesen felújították. Turisták ezrei látogatnak ide minden évben.

Ha valahol Sibenik közelében tartózkodik, ezt a látványosságot meg kell nézni.

Az erőd csúcstechnológiás múzeummal rendelkezik, amely betekintést enged a látogatóknak a régi Sibenikbe és az Oszmán Birodalommal folytatott háborúba a kibővített valóság technológiájának alkalmazásával. 1647-ben a török sereg megtámadta Sibeniket, de egy hónap csata után a török betolakodók visszavonulásra kényszerültek, Drniš felé. Šibeniket soha nem sikerült meghódítaniuk.

Az erőd belsejében kávéház is van, ahol kedvenc italát és Šibenik panorámás kilátását élvezheti egyszerre. A kávéház árai Šibenik átlagának felelnek meg. A kávéért nagyjából 1,5 eurót kell fizetni.

Az erőd látogatásához jegy szükséges. Ugyanez a jegy érvényes a Szent Mihály erőd látogatásához is.

A jegy ára felnőtteknek 50 kuna (nagyjából 6,5 euró), gyerekeknek 30 kuna (nagyjából 4 euró). Családi jegy is vásárolható 110 kunáért (nagyjából 14,5 euró), amely a szülők és 18 éves kor alatti gyermekeik számára érvényes.

Sibenik látványa a Barone erődből
Sibenik látványa a Barone erődből

A Szent Mihály erőd a legrégebbi Šibenikben. Néhány évvel ezelőtt hozták rendbe, és mára Sibenik egyik kihagyhatatlan látványossága.
Az erőd látogatásához jegyet kell vásárolni, amely a Barone erőd meglátogatásához is érvényes.
A nyári szezonban neves horvát és külföldi zenészek szerveznek koncerteket az erődben.

A Szent Mihály erőd látképe
A Szent Mihály erőd látképe

Zvonimr Peran     2020-12-04

Élvezem Horvátországot, a gyönyörű országot érdekes helyekkel, történelemmel, kultúrával és emberekkel. Szeretném, ha Ön is élvezné.
Vegye fel velem a kapcsolatot az info@croatia-tourism.com e-mail címen, vagy az alábbi űrlap segítségével.

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Segítünk a legjobbat megtapasztalni Sibenik Fortresses.