Diocletianus palotája Split, Horvátország leghíresebb kulturális és turisztikai látványossága. Habár palotának hívják,sokkal inkább egy nagy erőd, amelyet falak és tornyok vesznek körbe. A 4. században Diocletianus római császár építtette, aki erődöt akart építtetni, hogy ott töltse el a visszavonulását követő éveit. Nem csoda, hogy erre Split gyönyörű városát választotta.

A palota kialakítás időszámításunk szerint 305-ben fejeződött be, és kevesebb mint tíz évig tartott. Ma a palota az UNESCO világörökség része, és ez magában foglalja Split óvárosát is.

A művészeti tudásszinttől függetlenül, Diocletianus palotáját minden látogatónak látnia kell. A római korból sok látnivalót jól megőriztek.

A palotába történő belépés díjtalan, mivel ez a város része, amely 40 000 négyzetméteren terül el. Azonban a palotán belül található épületekbe történő belépésért fizetni kell.

Diocletianus palotájának rekonstrukciója
Diocletianus palotájának rekonstrukciója
A palota alagsora
A palota alagsora

Spliti Peristilium

A Spliti Peristilium egész Horvátország egyik legszebb tere. A Szent Doimus székesegyház veszi körül, egyben bejárat a palota alagsorába és Jupiter templomába.

A székesegyház bejáratához közel két megmaradt egyiptomi szfinx található, amelyek több mint 3000 évesek.
A Peristilium azon kevés autentikus helyek között van, amelyek felfedik a római antik építészetet.

A Peristilium látogatása ingyenes.

A Spliti Peristilium
A Spliti Peristilium
Split Peristilium
Split Peristilium
Egyiptomi szfinx
Egyiptomi szfinx

A Szent Doimus székesegyházat Diocletianus uralkodása idején építették. Először nem templomként épült, hanem a császár temetkezési helyének szánták.
A császár minden keresztényt elűzött, aki a közelben élt. A legtöbben a közeli szigetre menekültek, mégis néhányukat megölték. Ezek egyike volt a ma már mártír és szent, Szent Doimus.

Néhány száz évvel a császár halálát követően, a keresztények visszatértek Splitbe. Kivitték az épületből a császár koporsóját, és Szent Doimus koporsóját tették a helyére.
Az épületből templom lett.

A székesegyház harangtornya gótikus stílusban épült a 14. században.

A székesegyház meglátogatásának ára 15 kuna (mintegy 2 euró), a harangtoronyé szintén 15 kuna, a keresztelőkápolnáé 10 kuna (mintegy 1,5 euró).

A palota alagsorának meglátogatása 40 kunába kerül (mintegy 5,5 euró).

A székesegyház bejárata
A székesegyház bejárata
A székesegyház harangtornya
A székesegyház harangtornya

Aranykapu a neve a palota északi bejáratának. Jó állapotban van, habár a fal mélyedéseiből hiányoznak a szobrok.
Éppen a kapu mellett, a palotán belül van a Városi Múzeum. A múzeum a Papalic-palota része, amely a legismertebb reneszánsz palota Splitben.

A kapun kívül van a Kinoteka Zlatna Vrata nevű mozi. Nézze meg a mozi programját (horvát nyelvű oldal)

Az Aranykapu
Az Aranykapu

A Gyümölcs tér a palota déli részénél található, a spliti Riva közvetlen közelében.Fő látványossága, a híres horvát és spliti író Marko Marulic szobra. Ivan Meštrović készítette.
Érdemes vetni egy pillantást erre az érdekes szoborra.

Marko Marulic szobra a Gyümölcs téren
Marko Marulic szobra a Gyümölcs téren

Diocletianus palotája tele van látványosságokkal, és nagyon közel van a híres Bacvice strand. Ezért is nagyszerű hely a szállás kereséséhez.


Zvonimr Peran     2020-12-04

Élvezem Horvátországot, a gyönyörű országot érdekes helyekkel, történelemmel, kultúrával és emberekkel. Szeretném, ha Ön is élvezné.
Vegye fel velem a kapcsolatot az info@croatia-tourism.com e-mail címen, vagy az alábbi űrlap segítségével.

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Segítünk a legjobbat megtapasztalni Diocletian Palace.