A Szent Jakab katedrális a keresztény művészet remekműve Sibenikben. A 15. században épült. A katedrális az UNESCO világörökség része.
Nem csak Horvátország turizmusában híres, hanem az európai építészetben is, mivel az egész kőből készült. Háromhajós, kupolával rendelkező bazilikának tervezték és építették.

A katedrális építése a 15. század elején kezdődött, és 100 évvel később fejezték be. Az ilyen hosszú építkezési idő oka a gyakori háborúk és a pénzhiány volt.

Számos építőmunkás és építész vett részt a folyamatban. Az első közülük a két olasz építész volt, Francesco di Giacomo és Antonio Bussato. Ők építették az oldalsó falakt és a kapukat.

Őket követően, Juraj Dalmatinac vette át az építés fő szerepét. Ő fejezte be a szentélyt, és 74 emberfejet faragott a kőbe a külső falakon. Ezek az emberek még ma is ismeretlenek, és állítólag ők abban az időben éltek, a társadalom különböző rétegeiben. Manapság ez a műalkotás építészeti csúcsteljesítménynek számít.

Akkor is élvezni fogja a katedrális meglátogatását, ha nem igazán jártas a művészet és az építészet terén.

Érdemes megjegyezni, hogy a híres Trónok Harca sorozat 5. évadának egyik epizódja a katedrális közelében játszódott.

A sibeniki katedrálsi
A sibeniki katedrálsi

Télen a katedrális minden nap nyitva van reggel 8:30-tól 12:00-ig és 16 órától - 20 óráig, a nyári szezonban egész nap nyitva van reggel 8:30-tól este 20:00 óráig. A jegy ára 15 kuna (nagyjából 2 euró).

A katedrális bal oldala
A katedrális bal oldala

A katedrális a város központjában található.

A katedrális látképe az erődből
A katedrális látképe az erődből

Ha az Ön szálláshelye a város központjához közel található, akkor azt javaslom, gyalog keresse fel a katedrálist. Ha nem, akkor menjen autóval vagy taxival. Legyen figyelemmel arra, hogy a parkolás díja óránként akár 1,5 euró is lehet.


Zvonimr Peran     2020-12-04

Élvezem Horvátországot, a gyönyörű országot érdekes helyekkel, történelemmel, kultúrával és emberekkel. Szeretném, ha Ön is élvezné.
Vegye fel velem a kapcsolatot az info@croatia-tourism.com e-mail címen, vagy az alábbi űrlap segítségével.

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Segítünk a legjobbat megtapasztalni Croatia.