Az élet Horvátországban kezd visszatérni a rendes kerékvágásba a koronavírus karantén után. Egymás után nyílnak a hotelek, apartmanok, éttermek és múzeumok. Ez azt is jelenti, hogy a horvát turista célpontok elkezdtek újra látogatókat fogadni.
Úgy döntöttem, hogy elmegyek Dubrovnikba és megnézem ennek a csodás horvát célpontnak az újjáéledését.

Dubrovnik Srdjből
Dubrovnik Srdjből
Dubrovnik kora este
Dubrovnik kora este

Hogy jutottam el Dubrovnikba a koronavírus válság után

Dubrovnikba autóval mentem Splitből. Az út kényelmes volt, az úton nem voltak autók. Érdemes utánanéznie a határátkelési szabályoknak, mielőtt úgy dönt, hogy elindul. Horvát látogatóknak nem volt semmi probléma. A folyamat a szokásos volt: egy határőr kérte a személyi igazolványt és elengedett minket. Kevesebb, mint 2 percig tartott.
2020 júniusában a Neum-folyosó nyitva áll minden EU-s és nem EU-s állampolgár előtt.

Két további óra vezetés után végre megérkeztünk az úti célunkhoz: Deluxe Villa Matic.
Kifejezetten ajánljuk ezt az apartmant az egyedül ellátogatóknak, vagy azoknak, akik párként jönnek. Mivel az ára mindössze 33 euró éjszakánként, ez az apartman egy nagyon jó ajánlat.
Manapság biztosan találhat egyéb kiváló ajánlatokat a booking.com weboldalon, mivel a látogatók száma alacsony.

Miután elfoglaltuk szállásunkat és megvettük a szükséges élelmiszereket, úgy döntöttünk, hogy elmegyünk az óvárosba. Sokat sétáltunk Dubrovnik sok régi lépcsőjén. Egyből éreztem a város varászlatos hangulatát, amely évszázadokon át egy köztársaság volt. Azon gondolkodtam, hogy ez a város milyen sokáig kibírta független országként egy bizonytalan környezetben, folytonos velencei és török fenyegetés mellett.

Dubrovnik lakosainak az arcára tekintve érezhető annak az évszázados szabadságnak a szelleme. Érezheti, hogy ezek az emberek és a környezetük egy misztikus és elképesztő egységet alkotnak, amit csak a helyszínen lehet megtapasztalni.

A dubrovniki nyelvjárás különösen érdekes és elbűvölő. A dalmát nyelvterülethez tartozik, de sok mindenben eltér, ami különlegessé teszi.

Jure Kastelan a, a híres horvát írástudó, ezt írta Dubrovnikról:
Ha több Dubrovnik lenne a világon, csak az egyik lenne valóságos: ez a valóban hamisítatlan, az egyetlen kőből és fényből álló Dubrovnik. Ez a nyitott tenyér a csillagok alatt a világ felé nyúl. Egy egyedülálló színpad, amelyen a múlt és a jövő közös jelentéssel bír, saját alkotói mércével. Dubrovnik nemcsak műalkotás, hanem évszázadok óta egy alkotó is. Befolyásnak kitéve, de mindig önmaga. És a széllel szemben is határozottan áll.

Lesétálni a Stradunon elképesztő és különleges élmény volt. Jártam már Dubrovnikban, de nem értékeltem annyira, mint most, hiszen csak a helyiek és néhány látogató volt a városban.

Elmerülve Dubrovnik valóságában, annak történelmében és jelenében, élveztem, ahogy elsétáltam a csodálatos Szent Balázs templom, a dubrovniki katedrális, a hercegi udvar és más barokk remekművek mellett.

Stradun üres és gyönyörű
Stradun üres és gyönyörű
A gyönyörű dubrovniki katedrális
A gyönyörű dubrovniki katedrális

A második napot egy óvárosi sétára, illetve paloták és múzeumok látogatásra szántuk. Az első, amit meglátogattunk a Rupe Néprajzi Múzeum volt. A következő legérdekesebb látványosság a földalatti magtárak, és a gabona készítő rendszer volt. A múzeum kiállításában voltak köztársaságkori népviseletek is. Nekem a 19. századi menyasszonyi ruha tetszett leginkább.

Következőnek Marin Držić házát látogattuk meg. Držić, aki pap és író volt, Dubrovnik történelmének egyik legfontosabb személyeként tartják számon. A "Novela od Stanca" és "Dundo Maroje" című vígjátékait a horvát irodalom mesterművének tartják. Tetszett a múzeuma. Leginkább Držić szobája, az ágyával, íróasztalával, tollával, és imádkozó helyével keltette fel az érdeklődésemet.

Marin Drzic szobája
Marin Drzic szobája

A Dubrovniki Természettudományi Múzeum volt a következő úti célunk. Itt Dubrovnik biológusai által a történelem során létrehozott legfontosabb munkáit állították ki.

Dubrovniki Természettudományi Múzeum
Dubrovniki Természettudományi Múzeum

A tengeri múzeumban mindenféle hajó megtalálható, melyet Dubrovnik matrózai használtak a történelem során. Oly módon építették a kereskedő hajóikat, hogy azok egyszerűen átalakíthatók legyenek hadihajókká.
Dubrovnik haditengerészete, amiről Földközi-tenger szerte ismert volt, a velencei haditengerészet mellett, ismert jelképe a Köztársaságnak.

Tengeri Múzeum kiállítás
Tengeri Múzeum kiállítás

Ezek mellett a Kulturális-történeti Múzeum volt a legérdekesebb. Egy olyan kiállítással rendelkezik, mely fegyvereket, szobrokat, és egyéb műalkotásokat mutat be, amelyek a Köztársaság számára jelentősek voltak. A múzeum a hercegi udvarban van.

Kulturális-történeti Múzeum kiállítás
Kulturális-történeti Múzeum kiállítás
Fegyverkiállítás a Kulturális-történeti Múzeumban
Fegyverkiállítás a Kulturális-történeti Múzeumban

A dubrovniki múzeumok és egyéb helyek meglátogatása előtt javaslom a Dubrovnik kártya megvásárlását. Ez egy olyan jegy, ami minden múzeumba érvényes (városfalakat beleértve) az óvárosban. Néhány busz út, és egy jegy a Vlaho Bukovac otthonba, Cavtatban is jár hozzá.

A második nap kezdete a dubrovniki városfalak megtekintésével telt el. Egyből Stradun bejáratánál el lehet kezdeni a túrát. A túra jegye benne van a Dubrovnik kártyában. Ismét javaslom a megvásárlását, máskülönben 200 kunát kell fizetni csak a városfalakért.
Ez a tevékenység lényeges eleme minden Dubrovnik látogatásnak, mivel a város hangulata igazán a falak bejárása közben érezhető át.

Revelin-erőd
Revelin-erőd
Minceta-erőd
Minceta-erőd

A Dubrovnik falaira szóló jeggyel a Lovrijenac erődöt is meg lehet látogatni, ami 100 méterre van az óvárostól. Itt lehet látni a Köztársaság korából megőrzött ágyúkat.

A Srđ domb pont az óváros felett található, és ez volt a következő úti célunk a városfalak után. Autóval, vagy libegővel lehet meglátogatni az óvárosból.
Srđ csúcsán egy erőd található, melyet Napóleon építtetett a 19, században, Dubrovnik meghódítása után.
Srđ egy kulcsfontosságú pont volt Dubrovnik védelmében a Horvátországi háborúban 1991-ben, mivel bázisként szolgált a horvát katonáknak. A szerb és montenegrói csapatok sohasem tudták elfoglalni Srđet és Dubrovnikot, a heves bombázások ellenére sem, amelyek jelentős károkat okoztak a kulturális és történelmi helyszíneken.
Van egy múzeum, amely kiváló kiállítással rendelkezik a Horvátországi háborúról. A másik látványosság a panorámás kilátó Dubrovnikra. Srđ a legjobb hely a szelfizésre és fényképezésre.

A Horvátországi háború múzeuma Srdjen
A Horvátországi háború múzeuma Srdjen

Az utolsó, harmadik napját a Dubrovniki látogatásunknak Cavtatnak és Stonnak szántuk.
Cavtat egy kis tengerparti város 25 kilométerre délre Dubrovniktól. Könnyen elérhető, csak a tengerparti D8-as úton kellett autóznunk. Egy óránként kevesebb mint egy euróba kerülő parkolóhelyen hagytuk az autónkat a városközpontban.

Elsőnek Cavtat legérdekesebb látványosságát, Vlaho Bukovac múzeumát és szülőházát, (Kuca Bukovacot) látogattuk meg. Ezen a helyen festette Vlaho az első műalkotását. Élete során Párizsban, Dubrovnikban és Olaszországban is élt.
Nagyon tetszett a művészete. Szerintem önnek is fog, ezért kifejezetten tudom ajánlani ezt a múzeumot.

Bukovac műalkotás
Bukovac műalkotás

Cavtat egy másik látványossága a Račić család mauzóleuma, melyet Ivan Meštrović, a leghíresebb horvát szobrász készített. Tíz perc lépcsőzés után értük el a helyet.
Sajnos a mauzóleum még nem nyitotta meg kapuit, így nem fedezhettük fel belülről. Úgy tudom, hogy május második felében fognak kinyitni.

Racic mauzóleum
Racic mauzóleum

Az utolsó teendő Cavtatban a Riván való sétálás, ami egy szép mediterrán sétány a tengerparton, kiváló hangulattal. Két katolikus templom is van a városban, amiket érdemes meglátogatni, ha van rá ideje. Vlaho Bukovac néhány festménye is megtekinthető bennük.

Cavtat Riva
Cavtat Riva

Miután három órát töltöttünk Cavtatban, ideje volt a 3 napos kirándulásunk utolsó úti céljait is meglátogatni: Stont és Mali Stont. Ezek a Pelješac félszigeten találhatók, 1 órányi autóútra Cavtattól. A fő látványosságok az erődök és a fal, ami összeköti ezt a két kis helyet.
Az autónkat Mali Stonban hagytuk. Ezután megvettük a jegyet (körülbelül 10 euró az ára) és elkezdtünk mászni a falon, Ston felé. Egy kicsit kemény séta volt, mivel sok volt a lépcső. Mindenképp sportcipőt viseljen papucs helyett, hogy kényelmesebb legyen a mászás.
A falakról láthattuk Horvátország leghíresebb sótelepét.

Ez a kicsit fárasztó tevékenység volt az utolsó kirándulásunk során. Sok új és érdekes Dubrovnikban és környékén szerzett élménnyel indultunk vissza Splitbe.

Ston falai
Ston falai

A válasz erre a kérdésre IGEN, mindenképpen. Horvátország az egyik legbiztonságosabb ország Európában a koronavírus szempontjából. Továbbá, a horvát turisztikai miniszter azt nyilatkozta, hogy Horvátország fogad külföldi turistákat. Mielőtt Horvátországba utazna, töltse ki az online űrlapot a kormány weboldalán: Enter Croatia. Ha nem tölti ki az űrlapot, akkor személyesen a határnál kell majd megtennie, mely szükségtelen várakozást jelent a határnál.

Ráadásul Dubrovnik árai idén csökkennek. A dubrovniki városfalakra szóló jegy jelenleg akciós, mindössze 7 eurós árral felnőtt személyenként. A magánszállás árak is jelentősen lecsökkentek. Arra számítok, hogy az éttermek is így tesznek.


Zvonimr Peran     2021-02-24

Élvezem Horvátországot, a gyönyörű országot érdekes helyekkel, történelemmel, kultúrával és emberekkel. Szeretném, ha Ön is élvezné.
Vegye fel velem a kapcsolatot az info@croatia-tourism.com e-mail címen, vagy az alábbi űrlap segítségével.

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Segítünk a legjobbat megtapasztalni Croatia.